Интериорни тенденции 2024

interior colors 2024
Цветовете на 2024 в интериора
януари 1, 2024
тренд 2024
Тренд бюлетин 2024
януари 7, 2024
interior colors 2024
Цветовете на 2024 в интериора
януари 1, 2024
тренд 2024
Тренд бюлетин 2024
януари 7, 2024

Всички искаме да проектираме домовете си така, че да са модерни, но и същевременно да са вечни, така че да не харчим пари всяка година, за да ги обновяваме. Като общо правило, всичко, което е трудно за промяна в рамките на 5 години, трябва да бъде дълготрайно и функционално. 

През 2024г. дизайнът на дома повече от всякога е платно за себеизразяване и функционално подобрение. Имаме завръщане на класически елементи, но със свеж привкус. 

Интериорният дизайн през 2024г. е свързан с възприемане на разнообразието и смесване на контрастни елементи за създаване на визуално стимулиращи пространства. Монотонните мебели и декор са остарели, защото им липсва индивидуалност и жизненост.

Но нека се впуснем в тенденциите на интериорния дизайн за 2024г.!

Кафяво, заоблени форми, шарки, богати текстури и декорация на тавана  

Кафяво, таупе и бежово

През 2024г. ще продължим да наблюдаваме тенденцията на преход от сиво към кафяво и шоколадови нюанси. И то не само в тъканите и текстила, но също така и в шкафовете.

Сините тонове ще бъдат водеща цветова тенденция през 2024г. Ще ги видим на кухненски шкафове, в спални и килими. Тези сини тонове създават мека и свежа атмосфера, особено когато са съчетани с бяло и черно. 

Възраждане на бордо и лилаво. През последните няколко години актуалните цветове бяха черно и зелено. Ще видим постепенна замяна на зеленото и черното, с бордо и патладжан и френско провинциално синьо. Дизайнът на пространствата с цвят бордо и лилаво трябва да бъде по-класически. Не се съчетава добре в модерно или минималистично пространство. 

Цветови схеми с два или три тона

Цветовите схеми с два или три тона са сред най-добрите цветови тенденции в интериорния дизайн за 2024г. Тези модерни комбинации придават дълбочина и сложност на пространствата.  

Подове цвят дъб и бяло дърво, терацо, LVT, завръщане на мокетите и килимите 

Тенденциите за подови настилки през 2024г. демонстрират хармонична комбинация от устойчивост, технология и естетика. Независимо дали сте привлечени от вечната елегантност на терацото, екологичната привлекателност на устойчивите материали или наситените с технологии подови настилки, има тенденция, която да отговаря на всеки вкус и начин на живот.

Веднъж инсталирана, подовата настилка ще остане в дома в продължение на много години, затова избирайте според вкуса си.

Подовете от дъб и бяло дърво ще бъдат популярни през 2024г., терацо, LVT планки и плочи, с геометрични дизайни, тип рибена кост, подови настилки вдъхновени от шарките и текстурите, открити в природата, каменни и мраморни шарки, флорални мотиви и земни тонове, подови настилки от еко-материали – рециклираната дървесина, бамбук, корк, сизал и др. 

Подове тип Zellige или Теракота. Възход на подове тип Zellige с уникални декори, за под и стена. Подходящи за кухни и бани, или интериор стил селска къща.

Акцентните единични стени ще изглеждат остарели през 2024г

През 2024г. ще виждаме по-малко акцентни единични стени. Тенденцията е да пренесем дизайна на всичките четири стени.  

Тапети

Тази година ще видим тапети с много шарки като цветя, птици, геометрични шарки, арт дизайни. Тапетите се появяват дори на необичайни места, като стълбища или тавани.

Стенни покрития тип стенопис с пейзажи, гори, джунгли, създаващи могъщи перспективи. 

Текстурни повърхности, вместо гладки

През 2024г. текстурата ще заеме централно място в тенденциите на интериорния дизайн. Текстурите добавят дълбочина и визуален интерес към пространството, създавайки сетивно изживяване. От стени с интересна текстура, набраздени или 3D до мебели, украсени с тактилни материали. 

Тавана е на фокус

Години наред таваните бяха пренебрегвани като елемент на дизайна. През 2024г. интериорните дизайнери, връщат вниманието към тавана. Можете да го направите касетиран, да добавите греди или просто да боядисате в цвят. 

Черна облицовка на прозорци и врати за модерен външен вид

Това е лесен DIY начин, с който можете да обновите интериора на дома си и да го направите по-модерен. 

Вградени елементи и ниши внасят фокусна точка в стаята

Вградените елементи и ниши станаха популярни през последните няколко години. Тенденцията за вграждане продължава и през 2024г. Най-популярни са вградените рафтове в хола, около камината, бюрата за вграждане.  

Вградени светлини

Модерното скрито осветление може да подчертае тенденциите в декорирането, като същевременно подобрява цялостната естетика на стаята. 

Заоблени мебели

През 2024г. ще има повече заоблени мебели. Ще бъде по-уютно и плюшено. 

Арки навсякъде

Арките добавят мекота. Ще ги виждаме във вратите и като елементи на стена. Ако харесвате тази тенденция, но не искате да променяте дома си, можете да добавите сводест шкаф.

Биофилният дизайн е тук, за да остане

Основната цел на биофилния дизайн е да се увеличи връзката с природните елементи чрез пряко и непряко използване на природата. Този стил на дизайн включва повече естествени материали, слънчева светлина и растения. 

Занаятчийски произведения

Автентичността се превръща в ключов стълб за интериорния дизайн и ще се задържи отвъд тенденциите на 2024г. Характерът и личността привличат, а когато става въпрос за интериора, уникалното привлича, тъй като всяко парче разказва история. Ретро находки, занаятчийска изработка и персонализиран декор внасят топлина и индивидуалност в домовете. 

Технология за интелигентен дом

Това не е тенденция в дизайна, но тъй като технологиите продължават да напредват, интеграцията в дома и безпроблемното съчетаване на технологията с дизайна ще бъде ключова тенденция.  

Устойчиви материали

И през 2024г. ще продължи тенденцията към нарастване на устойчивите и алтернативни материали както в дизайна, така и в строителството.

Многофункционални пространства

Все повече хора избират по-малки домове и многофункционални стаи с повече функции.

Нека домът ви отразява вашата личност и харесвания.

Вижте още:

Цветовете на 2024 в интериора

Тренд бюлетин 2024

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.