Цветовете на 2024 в интериора

Тренд бюлетин 2023
януари 8, 2023
Интериорни тенденции 2024
януари 1, 2024
Тренд бюлетин 2023
януари 8, 2023
Интериорни тенденции 2024
януари 1, 2024

Цветовете на 2024 в интериора и избора на перфектния нюанс, в който да обновите дома си, ще зависи основно от личните предпочитания. 

„Цветът е език и като такъв играе основна роля в личното самоизразяване“, казва Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute. „Някои ще се обърнат към смели цветове, но други ще търсят по-меки неутрални и успокояващи пастели. Няма правила, всъщност зависи от това как се чувства човек в даден ден и какво резонира в момента.“ 

Цветовете, с които се заобикаляме, по своята същност влияят на настроението ни и изразяват собствената ни личност.  За тези, които са готови да се впуснат в цветното гмуркане, това са цветовете на 2024, които ще доминират в инериора, според експертите по цветовете.

Цветови тенденции на 2024 в интериора:

Цветовете на природата са вечни и следователно винаги в тенденция. 

Експертите по цветовете прогнозират, че хората ще бъдат по-приключенски настроени с техният избор на цвят с ярки розови, игриви водни нюанси и наситено кафяво.  Разбира се, неутралните цветове никога няма да излязат от мода, но те преминават в нюанси в по-топли тонове.  

Всички експерти също са съгласни, че изборът на цвят ще бъде по-личен от всякога през следващите години. 

Силна земна палитра, кафяво, зелено и неутрали 

Говорим за неутрални и топли бежови цветове, пастели в средни нюанси, напомнящи за небе и мъгливи пейзажи, земни глинени цветове с нюанси на кехлибар, охра и мед, и шоколадово кафяви.

Очаква ни силна земна палитра. Земните цветове предизвикват усещане за комфорт и са адаптивни. А неутралните нюанси ще набират скорост, тъй като могат лесно да се съчетаят със земните цветове.

Зеленото е все още тук и през 2024г. с вдъхновените от природата нюанси.

Син възход

Синьото е един от онези цветове, които никога няма да загубят популярност поради вродената си връзка с естествения свят. Прогнозата е, че ще има преминаване от зелени тонове към по-ефирни и воднисти цветове в края на 2024г. и началото на 2025г.

Лилаво възраждане

Причината за възхода на цветове като лилаво, слива, патладжан, бордо е, че те са приятен спътник на розово, синьо и зелено, добавяйки дълбочина или жизненост в зависимост от нюанса.

Розови и червени нюанси

Царството на Барби културата ще продължи да просперира през следващата година. Преминаването към по-топли цветове е естествен преход към земно розово. А нюансите в семействата на червеното и теракотата също ще имат възраждане през следващата година. 

Цветовете на експертите в бранша

Всяка година експерти от всички водещи марки бои в света избират своя COTY /Color Of The Year/ цвят на годината, придружен от цветова палитра с нюанси, които идеално го допълват.

Въпреки разнообразието от сини нюанси в прогнозите за 2024 година, вариращи от мъгливи нюанси, подобни на небе, до по-смели нюанси, вдъхновени от морето и здрача, водещите производители на бои и авторитети в бранша и потребителското търсене, предлагат и други опции за дизайнерите.

Pantone

Институтът за цветовете Pantone определи за цвят на 2024 година 13-1023 Peach Fuzz или прасковено розово. Прасковеният цвят е много гъвкав, той лесно се адаптира към избрания стил. Подобно на много от най-добрите розови цветове, този нюанс e перфектен баланс между топло и студено, което го прави идеалният цвят за акцент на почти всяка цветова палитра. В модерния интериор той може да действа като допълнителен нюанс или като основен акцент. Може да се съчетае с бяло, синьо, зелено, бежово, дори червено, лилаво, сиво.


Benjamin Moore

Blue Nova 825 на Бенджамин Мур е виолетово син нюанс, който балансира топлото със студеното. Подходящ за кухненските острови, шкафове и дори входни врати. Съчетава се добре с бели и кремави нюанси, златни акценти, земни неутрални нюанси като кафяво, бежово или топло сиво.


Sherwin-Williams

Sherwin-Williams погледна към небето, за да избере своят цвят на годината за 2024г. Upward SW 6239 е меко и красиво, дънково синьо със спокойни сиви нюанси.

Съчетава се добре с пастелни цветове, светли мебели, златни акценти, бяло, естествено дърво, тъмносиньо, земно зелено, топли сиви и бежови цветове.


Dulux

Sweet Embrace DLX1091-3 на Dulux е свеж, топъл нюанс. Стои добре като водещ цвят в интериора, но също така като поддържащ тон, както за топли, така и за студени нюанси.


Оргахим

Българският бранд Оргахим избра нежен, деликатен цвят, съчетаващ розово и сиво, с нотки на кафяво, който нарече с името Бон бон.


WGSN

Водещият специалист по прогнозиране на потребителски тенденции WGSN, както всяка година, анонсира палитра от 5 ключови цвята за 2024/2025г. – Intense Rust, Midnight Plum, Sustained Grey, Apricot Crush and Cool Matcha.


Фън Шуй

Цвят изумрудено зелено е цветът, според годината на дървения дракон. Нюанс, който отваря сърдечната чакра и носи хармония. Освен на изумрудено зелено, през 2024г. можете да заложите на цветовете златно жълто и наситено червено, съветват Фън Шуй специалисти.

Вижте още:

Интериорни тенденции 2024

Тренд бюлетин 2024

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.